Журавлина проти хвороб

Журавлина проти хвороб

Хто не знає цю скромну ягоду з лісових боліт, якій не страшні ні сніг, ні суворі морози. Це журавлина – справжній гігант за змістом корисних речовин серед дикорослих ягід.

Журавлину збирають до самого випадання снігу, а при перших заморозках вона стає ще більш смачною. Залишаючись на гілці протягом всієї зими, ягоди продовжують зберігати свої корисні властивості. З цієї причини навесні, коли розтане сніг, збирачі знову вирушають на болота.

Крім великої кількості органічних кислот, журавлина також містить багато вітамінів і пектинових речовин. Багато в ній вітаміну С, що робить її дуже ефективною при лікуванні простудних і інших недуг. Так само дана ягода володіє протизапальними властивостями, часто її призначають вагітним жінкам, щоб уникнути небажані запальні процеси, наприклад, такою важливою при виношуванні дитини - сечостатевої системи і для зміцнення імунітету.

Продовжуючи тему журавлини, цілющість цієї маленької ягоди відома народних цілителів з незапам'ятних часів. Доведено, що журавлина стимулює секрецію підшлункової залози. Вчені також стверджують, що містяться в журавлині фітонциди вбивають і пригнічують зростання найпростіших, мікроскопічних грибів. Але основна властивість журавлини – це бензойна кислота, що міститься в ній. Вона бере активну участь у регуляції згортання крові. Фахівці також виділяють, як одне з головних властивостей журавлини, її здатність надавати підбадьорююче, тонізуючу дію на організм, максимально підвищувати як фізичну, так і розумову працездатність. Крім цього, цінні речовини в складі журавлини добре виводять шлаки, позитивно впливають на обмінні процеси в організмі. Журавлина також оберігає зуби від карієсу, перешкоджаючи розмноженню бактерій. А ще цю ягоду називають вітаміном проникності, так як вона сприяє підвищенню міцності та еластичності капілярів, тим самим запобігаючи такі серйозні недуги як інсульт, інфаркт, а також варикозне розширення вен.

Дуже освіжаючу дію має морс із журавлини. Він солодкий на смак і в той же час має помірну кислинку і приємну терпкість. Цей напій перевірений часом, він здатний не тільки знизити жар, але і втамувати спрагу. Свіжі ж ягоди використовуються для профілактики таких захворювань як авітаміноз і пародонтоз.